Mieści się w mieście które słynie z brzydoty, dzieci w beczkach i koncertów.
Tak, chodzi o firmę PROTEKT z Łodzi

https://protekt.com.pl/
Mają w ofercie dużo ciekawego szpeju zaś ceny są w zasadzie o połowę niższe niż Petzla. Robią dużo, bardzo dużo produktów dla pracowników wysokościowych, zaś z ich produktów korzystają bardzo duże polskie firmy. Jest to jednak wątek poboczny - to forum nie jest dla pracowników wysokościowych a dla eksploratorów lub linowych hobbystów

Co ma zatem ciekawego łódzki Protekt? Nieco interesujących propozycji zamieszczam niżej, będę owe sobie powolutku (bo intensywność linowych aktywności niska..

Piersiowy przyrząd zaciskowy CD 201L (Croll)
W katalogu wygląda tak:
W teorii jest to najtańszy przyrząd piersiowy zaciskowy na rynku. Budową i wyglądem nie odbiega od konstrukcji z lat 90tych.
Kupiłem wersję lewą bo jestem kretynem który nie czyta co zamawia ale dzięki temu można było ładnie zestawić go z orginalnym Crollem Petzla: Jak na razie stestowałem go w mega sterylnych warunkach - ćwicząc przepinki w domu. Generalna konkluzja jest taka iż jest to przyrząd spełniający swoje wymagania i dobrze łapiący linę jednakże zdecydowanie mniej wygodny w obsłudze niż Croll Petzla oraz konstrukcyjnie mniej wytrzymały niż francuski pierwowzór. Mniejsza wygoda związana jest z blokadą zamka oraz uchwytem - ma ona postać ponacinanego skośnego "daszka" wychodzącego na zewnętrzną stronę przyrządu. Ma on niewielką powierzchnię. Obsługa w sterylnych warunkach była ok - kciukiem, ale ja tego nie widzę w rękawicach i błocku i wodzie. Tutaj Croll z plastikowym dwustronnym uchwytem blokady zamka jest bez porównania bardziej wygodny w obsłudze. Kolejna kwestia to mniejsza wytrzymałość konstrukcyjna przyrządu - Croll Petzla posiada metalowe wytłoczenie które dodatkowo blokuje zamek - nie wzięło się ono znikąd w przyrządzie francuskim. Brak owego zabezpieczenia w zacisku Protekta. Odkryta jest również sprężyna od blokady zamka -z jednej strony ułatwia to inspekcję ale z drugiej... Można pokusić się o ocenę iż CD201 i CD202 Protekta są przyrządami zaciskowymi piersiowymi które świetnie sprawdzą się na w miarę czystych linach, z epizodycznymi przepinkami i założeniem, że zawsze pracujemy na DRT. W przypadku błocka jaskiń, kopalń i walki o każdą przepinką w zmęczeniu i syfie lecącym na nas i lejących się strumieniach wody jednak IMHO Croll Petzla będzie mieć wyraźną przewagę -zwłaszcza na przepinkach. Jest też wytrzymalszym przyrządem.
w/w ocenę będę sobie sprawdzać w jakimś Arnoldzie albo innej Luizie.
Plusy piersiowego zacisku Protekta:
+ najniższa na rynku cena
+ świetnie łapie line
+ dobrze pozycjonuje się w uprzęży
Minusy piersiowego zacisku Protekta:
- konstrukcyjnie mniejsza wytrzymałość
- mało wygodna obsługa, małego bezpiecznika zamka co utrudnia przepinki
- być może podatna na uszkodzenia sprężynka bezpiecznika
cdn